Gezond blijven

“Waarom doet het pas nu zeer?”
Veel mensen nemen aan dat “toen het zeer begon te doen, ontstond mijn probleem”. Dat is het geval, als er sprake is van een ongeluk – maar zelden zo in de meeste andere situaties. Vaak is er sprake van een overbelasting voor langere tijd. Dit geeft chronische spanningen in spieren en vermindert de bewegelijkheid in de gewrichten. Zodra er geen normale bewegingsuitslag in de gewrichten is, wordt er niet normale signalen qua gewrichtspositie en bewegingen naar de hersenen gestuurd. In plaats daarvan wordt er een verhoogde hoeveelheid signalen, zogenaamde nociceptieve signalen, gestuurd.

Pijn en ongemak zijn bewuste opvattingen van nociceptieve input. Onze hersenen werken met een informatiestroom van ca. 3.000.000.000.000 bits per seconde. Maar gezien het feit dat alleen 50 bits onze bewustheid bereiken, betekent dat dat verreweg de meeste informatie onbewust wordt verwerkt, op de ‘automatische piloot’ – dus ook een groot deel van de nociceptieve input. Dat wil zeggen: wij zijn niet altijd bewust van gewrichtsdisfuncties.

Lichaamsbewustheid is in dit verband een sleutelwoord. Hoe meer u zich focust op uw lichaam, des te meer valt u op – en des te sneller reageert u op een gepaste manier op waarschuwingssignalen. Helaas is de lichaamsbewustheid van veel mensen erg klein. De oorzaak is waarschijnlijk te vinden in onze hectische levensstijl waar we meer gefocust zijn op andere zaken dan op ons lichaam.

Beweging/Sport
Beweging, sporten, trainen. als uw lichaam niet op gang wordt gehouden, komen er langzamerhand gebreken bij. Het is belangrijk dat u begrijpt wat u zelf kunt doen om uw lichaam te optimaliseren.

Vergeet niet dat veel mensen die al aan sport doen ook kwaaltjes oplopen. Dat komt misschien door een (te) eenzijdige sport, te hard trainen zonder rustpauzes, of gewoon niet gepaste training. Het is bijvoorbeeld niet genoeg alleen conditietraining te doen als de spieren nodig hebben om sterker te worden. En het is ook niet voldoende met krachttraining als u ook stabiliteit en balans nodig heeft.

Een groot deel van mensen met recidiverende of chronische klachten in bekken, rug, nek en schouders hebben een behoefte aan de stabiliserende spieren te trainen. (core stability exercises).

Wij gaan samen uw huidige trainingsprogramma nakijken en optimaliseren. Specifieke stabiliteitsoefeningen worden gegeven en wij gaan regelmatig nakijken of er vernieuwing in het programma moet.

Voeding
Je bent wat je eet. Zo kort kan het gezegd worden. Wij gaan samen kijken of u meer uit uw etenspatroon kunt halen en wat u beter kan laten staan. Ik werk nauw samen met Prohealth in Weert mbt. testen op voedsel-allergenen enz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *